Toolkit voor zorgaanbieders
Live gaan
6.1

Type livegang kiezen

Als zowel de techniek als de processen eromheen klaar staan, dan kun je live gaan. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt in kleine setting live gaan als je eerst wil testen of alles technisch werkt en of de processen eromheen goed georganiseerd zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om in één keer compleet live gaan waarbij je direct alle zorggebruikers informeert en enthousiasmeert.  

Moeilijke keuze? Niet als je onderstaande keuzehulp gebruikt! Deze keuzehulp geeft inzicht in welke mogelijkheden er zijn en welke ondersteuning je bij ons kunt aanvragen.

Manier 1: stille livegang

Bij een stille livegang ben je live voor iedereen, maar communiceer je dat nog niet overal. Op deze manier kun je kleinschalig live gaan door bijvoorbeeld de livegang alleen te communiceren naar bijvoorbeeld één afdeling. Een stille livegang met een kleine groep zorggebruikers geeft je de mogelijkheid om het gehele proces te testen: van zorggebruikers enthousiasmeren en hen op weg helpen tot het testen van het werkelijk ophalen van gegevens en verschillende PGO’s.  

Kies voor een stille livegang als je: 

 • De techniek extra wilt testen, in een live omgeving.
 • De processen er omheen wilt testen.
 • Nog wil leren en de geleerde lessen snel wil toepassen.
 • Zorggebruikers helemaal vrij wilt laten in welke PGO zij gaan gebruiken.

Manier 2: gecontroleerde livegang

Een gecontroleerde livegang (GLG) is een constructie in het MedMij Afsprakenstelsel waarin het mogelijk is om in een tijdelijke, gecontroleerde setting live te gaan. Het doel van een gecontroleerde livegang is om zorgaanbieders wat meer comfort te bieden bij het live gaan. Dus niet in één keer compleet live, maar eerst in een gecontroleerde setting.

Hoe werkt een gecontroleerde livegang?

Tijdens een gecontroleerde livegang wordt er gebruikgemaakt van een zogenaamde ‘kopie gegevensdienst’. Om een gecontroleerde livegang te doen heb je een coalitie nodig. Hierin zit jij als zorgaanbieder, een leverancier die de DVZA-rol vervult en één of meerdere leveranciers die de DVP-rol (PGO) invullen. Deze leveranciers zorgen, via het MedMij-loket, voor de kopie gegevensdienst. 

Deze kopie zorgt ervoor dat slechts een kleine groep zorggebruikers bij hun gegevens kan, alleen zorggebruikers die jij als zorgaanbieder includeert. Op deze manier weet je zeker dat alleen een bepaalde groep zorggebruikers bij hun gegevens kan en nog niemand anders. Ook geeft een gecontroleerde livegang je de kans om tijdelijk te kijken, samen met één of meerdere PGO-leveranciers, hoe het proces in de praktijk werkt en dit samen af te stemmen. Anders dan een stille livegang kan een zorggebruiker dus niet met alle PGO’s zijn/haar gegevens ophalen, maar alleen met de PGO’s die met jou in de coalitie samenwerken.

Kies voor een gecontroleerde livegang als je:  

 • De techniek wilt testen in een live omgeving samen met een (aantal) PGO-leverancier(s). 
 • De processen er omheen wilt testen, inclusief die rondom de PGO en deze eventueel wil afstemmen met de PGO-leveranciers (bijvoorbeeld: Hoe worden PGO-gerelateerde vragen doorgezet? Hoe worden de gegevens in de PGO gepresenteerd?). 
 • Nog wil leren en de geleerde lessen snel wilt toepassen.
 • Je zorggebruikers tijdelijk niet de keuze wilt geven met welke PGO ze gegevens kunnen ophalen.

Manier 3: livegang

Een directe livegang betekent dat je niet eerst in het klein start, maar dat je direct iedereen informeert en enthousiasmeert over PGO’s en dat ze hun gegevens daarin kunnen verzamelen. Vooral voor wat kleinere instellingen en praktijken hoeft het niet altijd nodig te zijn om eerst live te gaan via een stille of gecontroleerde livegang.

Kies voor een livegang als je: 

 • De techniek al eens met een aantal personen (bijvoorbeeld medewerkers) in een live omgeving hebt getest. 
 • Wendbaar bent als het gaat om het organiseren van processen rondom het uitwisselen van gegevens volgens MedMij (bijvoorbeeld omdat je een kleine organisatie bent). 
 • Zorggebruikers volledig vrij wilt laten in hun keuze voor een PGO.
 • Al eens eerder live bent gegaan met het uitwisselen van gegevens volgens MedMij.

Wil je meer weten over wat een gecontroleerde livegang precies is? Daar vind je hier een factsheet over. De eerste gecontroleerde livegangen zijn ondertussen geëvalueerd. Wat vinden zorggebruikers en zorgverleners van MedMij en PGO’s en wat zijn de lessen voor implementatie? Lees hier de resultaten.

Heb je vragen?

Bel ons tijdens kantooruren of mail ons. We helpen je graag verder!