Toolkit voor zorgaanbieders
Werkwijze op orde

Snel naar:

5.3

Gestructureerd en begrijpelijk vastleggen

Wanneer je via gegevensdiensten en standaarden uitwisselt, is het gestructureerd vastleggen van de gegevens cruciaal. Dit betekent dat zorgprofessionals gegevens vastleggen op de juiste plek, in het daarvoor bestemde vakje. Registeren in het open tekstveld zorgt niet voor de juiste uitwisseling. 

Goed, duidelijk en eenvoudig taalgebruik is een must. Iedereen die een PGO  gebruikt, zou moeten kunnen begrijpen wat er in zijn gegevens staat. Dus bekijk goed welke informatie ook in begrijpelijke taal voor zorggebruikers geregistreerd kan worden.

Tip

  • Organiseer een bijeenkomst met zorgverleners en zorgverleners en ga in gesprek met elkaar: Hoe kan er op zo’n manier geregistreerd worden dat men elkaar begrijpt zonder de juiste medische informatie te verliezen?

Taken

Wat moet je doen?

  • Kijk samen met zorgverleners naar de gegevensdienst en licht toe wat registeren volgens de gegevensdienst inhoudt. Dit kan eventueel ook met ondersteuning van de DVZA.
  • Kijk samen met zorgverleners en zorggebruikers naar hoe de gegevens in een PGO overkomen en of het begrijpelijk is voor zorggebruikers.
  • Onderzoek samen met zorggebruikers en zorgverleners hoe er voor beide partijen begrijpelijk geregistreerd kan worden. Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst samen met zorggebruikers en zorgverleners en ga hierover in gesprek.

Op het internet is veel informatie over begrijpelijk taalgebruik te vinden. Hieronder vind je een aantal tips.

Heb je vragen?

Bel ons tijdens kantooruren of mail ons. We helpen je graag verder!