Live gaan

6.1 Type livegang kiezen

Als zowel de techniek als de processen eromheen klaar staan, dan kun je live gaan. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt in kleine setting live gaan als je eerst wil testen of alles technisch werkt en of de processen eromheen goed georganiseerd zijn. Je kunt er ook voor kiezen om in één keer live te gaan, waarbij je direct alle zorggebruikers informeert en enthousiasmeert.

Moeilijke keuze?! Niet als je onderstaande keuzehulp gebruikt! Deze keuzehulp geeft inzicht in welke mogelijkheden er zijn en welke ondersteuning wij je kunnen bieden.

Manier 1: stille livegang

Bij een stille livegang ben je live voor iedereen, maar communiceer je dat nog niet overal. Op deze manier kun je kleinschalig live gaan door bijvoorbeeld de livegang alleen te communiceren naar bijvoorbeeld één afdeling. Een stille livegang, met een kleine groep zorggebruikers, geeft je de mogelijkheid het hele proces te testen: van zorggebruikers enthousiasmeren en hen op weg helpen, tot het testen van het daadwerkelijk ophalen van gegevens met verschillende PGO’s.

Kies voor een stille livegang als je:

  • De techniek extra wil testen, in een live-omgeving.
  • De processen er omheen wilt testen.
  • Nog wil leren en de geleerde lessen snel wil toepassen.
  • Zorggebruikers helemaal vrij wil laten welke PGO zij gaan gebruiken.

Manier 2: gecontroleerde livegang

Een gecontroleerde livegang (GLG) is een optie waarmee MedMij het mogelijk maakt om in een tijdelijke, gecontroleerde setting live te gaan. Het doel van een GLG is zorgaanbieders meer comfort te bieden bij het live gaan. Dus niet in één keer compleet live, maar eerst in een gecontroleerde setting.

Hoe werkt een gecontroleerde livegang?

Tijdens een GLG gebruik je een zogenaamde ‘kopie gegevensdienst’. Om een gecontroleerde livegang te doen heb je een coalitie nodig. Hierin zit jij als zorgaanbieder, een leverancier die de DVA-rol vervult en één of meerdere leveranciers die de DVP-rol (PGO) invullen. Deze leveranciers zorgen, via het MedMij-loket, voor de kopie gegevensdienst.

Deze kopie zorgt ervoor dat alleen een kleine groep zorggebruikers bij hun gegevens kan; jij bepaalt als zorgaanbieder wie dit zijn. Zo weet je zeker dat alleen een bepaalde groep zorggebruikers bij hun gegevens kan en nog niemand anders. Ook geeft een GLG je de kans om tijdelijk te kijken, samen met één of meerdere PGO-leveranciers, hoe het proces in de praktijk werkt en dit samen af te stemmen. Anders dan een stille livegang kan een zorggebruiker dus niet met alle PGO’s zijn/haar gegevens ophalen, maar alleen met de PGO’s die met jou in de coalitie samenwerken.

Kies voor een GLG als je:

  • De techniek wil testen in een live-omgeving samen met een (aantal) PGO-leverancier(s).
  • De processen eromheen wil testen, inclusief die rondom de PGO en je deze eventueel wil afstemmen met de PGO-leveranciers (bijvoorbeeld: Hoe worden PGO-gerelateerde vragen doorgezet? Hoe worden de gegevens in de PGO gepresenteerd?).
  • Nog wil leren en de geleerde lessen snel wil toepassen.
  • Je zorggebruikers tijdelijk geen keuze wil geven met welke PGO ze gegevens kunnen ophalen.

Manier 3: livegang

Een directe livegang betekent dat je niet eerst in het klein start, maar dat je direct iedereen informeert en enthousiasmeert over PGO’s, en dat ze hun gegevens daarin kunnen verzamelen. Vooral voor wat kleinere instellingen en praktijken is het niet altijd nodig eerst live te gaan via een stille of gecontroleerde livegang.

Kies voor een livegang als je:

  • De techniek al eens met een aantal personen (bijvoorbeeld medewerkers) in een live-omgeving hebt getest.
  • Wendbaar bent als het gaat om het organiseren van processen rondom het uitwisselen van gegevens volgens MedMij (bijvoorbeeld omdat je een kleine organisatie bent).
  • Zorggebruikers volledig vrij wil laten in hun keuze voor een PGO.
  • Al eens eerder live bent gegaan met het uitwisselen van gegevens volgens MedMij.